‘Brother’ Paus verkoopt zijn Harley Davidson

De paus verkoopt zijn Harley Davidson om geld in te zamelen voor daklozen

 

Een dezer dagen wordt er in Rome een Harley Davidson geveild. Niets bijzonders, op het eerste gehoor, ware het niet dat de eigenaar paus Franciscus is. Met het geld dat de motor oplevert, wil de paus een opvanghuis voor daklozen laten renoveren.

De paus zal zijn Harley Davidson waarschijnlijk niet erg missen – hij heeft er nooit op gereden. Het is dan ook niet een eigen aanschaf, maar een cadeau dat hij afgelopen zomer ontving van 35.000 enthousiaste bikers. Die hadden zich in Rome verzameld om de 110de verjaardag te vieren van het Amerikaanse motormerk.

Paus Franciscus is echter niet zo’n fan van blitse en snelle voertuigen. Tijdens zijn recente bezoeken aan het Italiaanse eiland Lampedusa en Brazilië verplaatste hij zich in een eenvoudige Fiat.
Van de Mercedes Pausmobiel, die door zijn voorganger Benedictus werd gebruikt, moet de huidige paus niets hebben. Te protserig, met zijn witte zitbank en gouden versieringen.

In juni zei de paus tegenover een groep priesters en nonnen in opleiding dat ‘zijn hart pijn doet als hij een priester ziet met een auto van het laatste model’. 

Zijn Harley Davidson, zo moet de paus gedacht hebben, kan een betere bestemming gebruiken dan de opslagruimte van het Vaticaan. En dus wordt de motor een dezer dagen geveild. Het geld gaat rechtstreeks naar een hostel en gaarkeuken nabij het Termini-station in Rome.
‘Het is een kostbare gift die ons erg blij maakt en ons laat voelen hoe dicht onze bisschop bij de armen van de Kerk van Rome staat’, aldus Enrico Feroci, de directeur van de daklozenopvang, in een interview met the Telegraph.