Harley ‘in the sky’

Savage Bobber is een Harley voor in de lucht

Uit Tsjechië komt de Savage Bobber. Een vliegtuig voor de customizer.

De Savage Bobber is een vliegtuig dat is ontdaan van alle ‘overbodige’ onderdelen. Net als Bobber custom bikes zit er niets op dat niet absoluut noodzakelijk is. Net als bij custom bikes kun je dat vervolgens ongedaan maken, door er een eindeloos aanbod aan nieuwe overbodige extra’s weer te monteren. Een extra brandstoftank, verwarming, een radio, een handrem, buitenwandjes en andere opties voor mensen die klagen over koude handen en risico’s. 

De Savage Bobber wordt niet gemaakt door een ex-cowboy in Texas, die een verlaten tankstation heeft omgebouwd voor bewoning. Dit vliegtuigje wordt gemaakt door een bedrijf dat Zlin heet. Uit Tsjechië. In 1998 heb ik eens een rondje gevlogen in dat land vanaf een “vliegveld” dat meer karakteristieken gemeen had met een voetbalveld dan met Schiphol. Die ervaring heeft me niet veel vertrouwen gegeven in advanced aviation afkomstig uit Oost-Europa. Aan de andere kant: de AK-47 is ook een simpel stuk gereedschap, dat al decennia jammerlijk betrouwbaar blijkt. 

Heb je nog geen vliegbrevet, dan bouwt Zlin een afstandbestuurbaar modelletje voor je. Het model dat je buiten kunt gebruiken is dik 3 meter breed.