R.I.P. figlio del vento (son of the wind)

De auto- en motorsportwereld moet afscheid nemen van een held. John Surtees, de enige man die op het hoogste niveau wereldkampioen werd op twee en vier wielen, overleed vrijdag op 83-jarige leeftijd.
De Brit begon zijn imposante carrière als motorcoureur en werd in 1956, 1958, 1959 en 1960 wereldkampioen in de de 500cc-klasse. Daarna stapte hij over naar de autosport en pakte met zijn Ferrari in 1964 de titel in de koningsklasse Formule 1.
In totaal haalde hij 24 keer het podium van de Formule 1 tussen 1960 en 1972. Na zijn actieve carrière leidde hij in de jaren zeventig zelf een Formule 1-team.

Winnen deed hij in de F1 al helemaal niet met zijn eigen team, Surtees Racing Organisation. Het team bestond uiteindelijk negen jaar en Surtees reed er zelf de drie laatste jaren van zijn F1-carrière mee. Verder dan een aantal vijfde plaatsen kwam hij er echter niet mee. Grootste wapenfeit van het team in de F1 was dan ook het binnenhalen van sponsor Durex. De grappen over flink rubber verbranden schrijven zichzelf.
Het grootste succes van het team op de baan kwam overigens in 1972, toen de latere F1-coureur Mike Hailwood er het Formule 2 kampioenschap mee won.

John Surtees was ook vaak te zien in Nederland. Zo won hij in 1959 de TT van Assen en was hij na zijn overstap naar de Formule 1 te bewonderen op het circuit van Zandvoort. Ook in zijn kampioensjaar 1964.

De grootste tragedie van Surtees’ leven gebeurde echter ook in het Formule 2 kampioenschap. Op 19 juli 2009, een week voordat Felipe Massa aan het noodlot ontsnapte toen hij een veer tegen zijn helm kreeg in de Grand Prix van Hongarije, had Henry Surtees minder geluk.

In een min of meer vergelijkbaar ongeval als dat van Massa, kreeg de zoon van John een afgebroken wiel van een voorganger op zijn helm. Henry had geen enkele kans. Een drama dus voor John, dat misschien wel extra wrang was doordat hij juist de zo gevaarlijke jaren van de sport overleefde. Toch zorgde het voorval er niet voor dat John zijn rug afkeerde van de sport. Sterker nog, op het Goodwood Festival of Speed zei hij dat zijn mooiste herinnering toch die keer was dat Henry in een van de oude Surtees auto’s een rondje deed. Stiekem had John een lap-timer in de auto ingebouwd waar Henry niks van wist. Met trots zei John dat de tijden van zijn zoon vergelijkbaar waren met die van de beste coureurs.

Enfin, een veelbewogen leven dus, dat van deze zoon van de wind.

Deze slideshow vereist JavaScript.