UPDATE project Livewire

Harley-Davidson, bekend van knallende uitlaten, mikt nu op elektrisch rijden

Startknopje in, gashendel open en met een noodvaart spurt de nieuwe elektrische motor van Harley-Davidson weg. Zonder trillingen en zonder knallende motorgeluid. Alleen het gezoem van de elektromotor en transmissie is te horen, waarbij een vierkant touchscreen aan het stuur laat zien hoe hard het gaat, en hoe vol de accu nog is.
Deze week zijn het even Harley-dagen in Lelystad. Harley-Davidson presenteert er voor journalisten en klanten zijn Livewire, een elektrische motorfiets voor stadsgebruik. Een van de traditioneelste motormerken ter wereld zet in op een nieuwe doelgroep.
‘De verstedelijking zet door, en dat gaat niet geleidelijk maar exponentieel’, zegt Martin Mulder, managing director Benelux. ‘Elektrisch rijden is in opkomst en we denken dat dit ook past bij Harley-Davidson. Heb je gehoord hoe hij klonk? Er zit zo’n jetgeluid in zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen, en daar is hij ook op ontworpen. Het is nog steeds een Harley, je hóórt hem echt aankomen.’
Glimmende uitlaten
Het is een hele stap. Harley-Davidson werd bekend door grote, glimmende uitlaten, levendig trillende motorblokken en vooral een uniek geluid, dat de fabrikant zelfs vergeefs probeerde te patenteren. Motoren die gericht zijn op lange dagen rijden over de rechte wegen in het Amerikaanse platteland. Dus een bijna geruisloze motor waarvan de accu al na 80 kilometer rondzoemen leeg is, lijkt daar niet bij te passen.
 Maar Harley-Davidson wil zich vernieuwen en ziet de Livewire als een niet te missen stap. Het bedrijf heeft ook interesse in nieuwe klanten, want de huidige kopers van Harley-Davidson zijn naar verluidt steeds lastiger te vinden. De gemiddelde koper nu is een man van 46, ‘in de range van hoog tot laagbetaald werk’, weet Mulder. Het merk wil jongere rijders aan zich binden en richt zich in Amerika bijvoorbeeld op latino’s in steden. ‘En dat lukt, voor die groep hebben we motoren die veel meer bedoeld zijn om in de stad te rijden.’ Elektrisch

Geen enkele grote motorfabrikant heeft het echter aangedurfd om een elektrische motorfiets in productie te nemen. En ook Harley-Davidson houdt bij deze motor nog een slag om de arm. Er is nog geen grote productie opgestart en ook de prijs per motor is nog niet bekend. Harley-Davidson wil eerst testen hoe de markt reageert en heeft daarom handmatig 33 motoren in elkaar gezet waarmee het bedrijf als een karavaan door de VS en Europa trekt.

In Lelystad zijn testrijders uit Nederland, België, Tsjechië en zelfs Noorwegen gekomen om te zien hoe dit rijdt. Op tablets kunnen rijders na afloop aangeven hoe de motor is bevallen, en welke wensen zij hebben. ‘Blijkt dat rijders andere wensen hebben, zoals een grotere actieradius, dan gaan we daarmee aan de slag’, zegt Mulder. ‘Normaal hebben we niet een vooraankondiging als deze en het kost ook veel geld om handmatig testmotoren te maken. Maar dit is zoiets nieuws, dan is dit het waard.’
Rijden
En hoe rijdt dat dan? Behoorlijk snel, zo blijkt na een paar bochten over het politiecircuit van Lelystad. Wie de gashendel opendraait, schiet in vier tellen naar 100 kilometer per uur, waarbij schakelen niet nodig is. Stevig de bocht door gaat met gemak, waarbij de voetstapjes al snel over het asfalt ratelen. Remmen gaat hard en kan zelfs regeneratief door de gashendel een stukje extra dicht te draaien. De motorfiets laat dan door het remmen weer een beetje stroom bij en dat is weer goed voor de actieradius.
Het bekende probleem van elektrisch vervoer is er nog wel: de motor gaat snel, totdat de accu leeg is. En dat kan al tussen de 50 en 80 kilometer gebeuren.
In die zin doet fabrikant Zero, producent van elektrische motoren, het wat beter. Deze fabrikant bouwt elektrische motorfietsen die op een volle accu 140 kilometer ver komen. Ruim €14.000 kosten deze motoren per stuk, waarbij er inmiddels 64 volgens gegevens van branchevereniging Bovag in Nederland op kenteken zijn gezet.
Elektrisch vervoer
Toch groeit elektrisch rijden als kool in Nederland. Met motorfietsen, motorscooters, hybride auto’s en volledig elektrische auto’s zoals de Tesla’s meegerekend rijden er nu 58.256 stekkervoertuigen in het land, bijna een verdubbeling sinds eind 2013.
Ook is het aantal laadpunten groot. Er zijn stopcontacten bij Ikea-woonwarenhuizen, bij Van der Valk-restaurants en veel op straat in de grote gemeentes. De Nederlandse overheid mikt op verdere groei van elektrisch rijden en geeft met name ondernemers belastingvoordeel bij gebruik van een elektrisch voertuig.
Harley-Davidson kan daarbij mogelijk marktaandeel winnen. In 2014 verkocht het merk 896 motoren waarmee het in de top 6 staat, zo blijkt uit cijfers van Bovag. Marktleider BMW zit op ruim het dubbele (1863), met Yamaha (1336) en Honda (1300) als tweede en derde. ‘Maar zij hebben nog geen elektrische motorfietsen’, zegt Mulder. ‘Daarin zijn we de eerste.’