Boete dreigt voor slecht weer

IMG_0295.JPG

Omdat het Belgische weer ondermaats blijft voor de tijd van het jaar, wordt dit land mogelijk beboet door de Europese Commissie.

Eurocommissaris voor klimaat Connie Hedegaard waarschuwde midden april al in een formele brief aan de federale regering dat de weerkundige prestaties van België deze lente ondermaats zijn. Tegen midden mei moesten er flinke – structurele – correcties worden aangebracht. Dit is niet gebeurd, daarom zal nu een boete van 500 miljoen euro worden opgelegd.

“Het slechte weer in België is een bedreiging voor de complete Europese economie”, aldus Hedegaard. “Toeristen van buiten Europa besluiten ergens anders heen te gaan, en ook de Belgen zelf verkiezen tropische landen – buiten Europa – boven een vakantie dicht bij huis. Daardoor dreigt Europa een pak inkomsten uit het toerisme mis te lopen, en dat is de schuld van het Belgische weer.”

IMG_0168.JPGStaatssecretaris voor klimaat Melchior Wathelet vindt de boete een spijtige zaak. Toch treft de regering volgens hem geen schuld. “Daarom hebben wij beslist om de boeten niet te betalen. Wij zijn de schuldige niet”, zegt de minister. “Wij zullen de boete verhalen op de echte schuldige: weerman Frank Deboosere.

Zijn elleboog breken was slechts een waarschuwing. We verwachten dat hij nu met geld over de brug komt”.

Posted on TV Olen door Sidney Claes

‘De vrijheid van het weer moet ingeperkt worden’

‘De vrijheid van het weer moet ingeperkt worden’, dat zegt Joke Schauvlieghe naar aanleiding van het wisselvallige weer van de afgelopen weken. De Minister van Milieu kreeg klachten van vooral jagers en bouwaannemers, die zich door het natte weer moeilijk door natuurgebieden kunnen verplaatsen. Daarom heeft de minister beslist om het weer per seizoen enkele beperkingen op te leggen, zoals een duidelijk patroon van steeds warmer en droger weer in de lente.

IMG_0120.JPG‘De natuur gedraagt zich de laatste tijd echt niet zoals het hoort, het is wisselvallig en onbetrouwbaar’, aldus Schauvlieghe. ‘Dat is niet leuk. Zo moeten werkzaamheden in drassige natuurgebieden gestaakt worden, en moeten jagers voortdurend schakelen tussen frisse pintjes en warme chocomelk om hun noodzakelijke job mogelijk te maken.’

De minister acht het daarom hoogstdringend om stappen te ondernemen. ‘We gaan de natuur enkele richtlijnen opleggen, waaraan het zich moet houden. Zo zal het weer in de lente ook lenteweer zijn, en niet dat wisselvallige misbaksel van de laatste tijd.’

Joke Schauvlieghe heeft nog ingrepen in gedachten. ‘Misschien moeten we ook meer bomen kappen, want bij dit weer zijn het echte klootzakken. Je denkt dan dat je er onder kan schuilen tijdens een regenbui, maar neen, ze verzamelen het water en laten het dan in extra dikke druppels op je hoofd vallen. Dat is echt keistom’, aldus de minister.

Posted on TV Olen door Gerard De Rover