Ambulancebroeder gaat in zaken met vintage motorhandschoenen

ARNHEM/VELP – Motorfietsen (ver)bouwen. Daar wilde Velpenaar Tim Olgers een zakcentje mee gaan verdienen. Slecht idee, vonden ze bij de Kamer van Koophandel. ,,Kun je niet iets met die zelfgemaakte handschoenen?” Ja dus.

Tim Olgers uit Velp is succesvol met het maken van vintage motorhandschoenen.

Met het voor Harley-Davidson zo kenmerkende geplof rijdt Tim Olgers zijn Iron Head uit 1975 voor de foto even naar de achterkant van de imposante Diogenes-bunker in de bossen ten noorden van Arnhem. In dat restant van de Tweede Wereldoorlog heeft Olgers sinds kort zijn bedrijf gevestigd in bijzondere motorhandschoenen.

De Velpenaar droomde van een eigen bedrijfje in custom motorfietsen. De verbouwde Harley-Davidson Iron Head is een voorbeeldje van zijn kunnen. En zo heeft hij meer motoren. Hij somt ze op: een CB350 Four, twee keer een FT 500 Flat Tracker en een XL 500, allemaal oorspronkelijk uit de fabriek van Honda in Japan.

Ik ben een perfectio­nist, kan slecht iets uit handen geven. Maar een Einzelgänger ben ik eigenlijk helemaal niet.

,,De Harley, daar rijd ik eigenlijk het meest op”, zegt Olgers, in het dagelijks leven verpleegkundige op de ambulance in Doetinchem. En dus de drukke eigenaar van het bedrijfje ‘Einzelgänger’. Terwijl de droom van een bestaan als bouwer van eigenzinnige motorfietsen uiteen spatte bij de Kamer van Koophandel.

Daar ging Olgers (51) op zoek naar goede raad. Hij had zijn eerste motor gewoon in Velp in de woonkamer gebouwd en vijftien projecten verder wilde de Velpenaar via een consulent van de ‘KvK’ wel eens de volgende stap zetten naar een echt eigen bedrijf. ,,Ik trof er een mede-motorrijder”, vertelt hij. ,,Achteraf was dat mijn geluk.”

Hele wereld

Aan de andere kant van het bureau klonk een diepe zucht toen Olgers zijn plannen ontvouwde. Want mannen die denken hun brood te kunnen verdienen door zelf motoren te gaan (ver)bouwen, die zien ze blijkbaar in overvloed bij de Kamer van Koophandel. ,,Dat wordt niks. Kun je niet iets met die zelfgemaakte motorhandschoenen?”, was vervolgens de vraag.

Olgers had voor zichzelf namelijk een paar standaard motorhandschoenen bewerkt en ze een ‘vintage’ uiterlijk gegeven. Daar zagen ze bij de KvK wél brood in. En terecht, zo blijkt. Olgers heeft inmiddels klanten over de hele wereld (leve internet!) en kan de grote vraag eigenlijk nauwelijks aan. In België en Italië zitten de meeste klanten. Pas op de derde plaats staat Nederland.

Diogenes

Aanvankelijk leek dat succes er overigens helemaal niet in te zitten, vertelt Olgers in zijn bedrijfsruimte tussen de dikke muren van bunker Diogenes. ,,Toen ik veertig paar had gemaakt, heb ik ze op Marktplaats gezet, maar er gebeurde helemaal niks.”

Pas toen hij de handschoenen op Facebook uitventte, ging het los: ,,In twee uur tijds was ik alles kwijt.” Vooral eigenaren van een Harley-Davidson blijken gecharmeerd van zijn handschoenen. ,,Ze zijn er helemaal wild van.”

‘Einzelgänger – Stunning Vintage Motorcycle Gloves’, heet Olgers’ firma voluit. En nu is er dus ook echt een bedrijfsruimte. Want thuis werken, dat kon echt niet meer. ,,Terwijl mijn vriendin echt heel veel kan hebben”, verzekert hij. Maar de handel in handschoenen nam het hele huis in beslag. ,,En alles zat onder de verf.”

Merkenbureau

Tot zijn verbazing kon hij de merknaam zelfs nog vastleggen. De Vlaamse dame van het Europese merkenbureau gaf hem weinig kans, met zo’n ingeburgerde Duitse uitdrukking, maar Einzelgänger was nog vrij. Hoe hij aan de naam komt? ,,Ik ben een perfectionist, kan slecht iets uit handen geven. Maar een Einzelgänger ben ik eigenlijk helemaal niet.”

De zaken zijn inmiddels uitgebreid met onder meer motorspijkerbroeken die zijn versterkt met kevlar. Want Olgers is en blijft een ambulancebroeder. Zonder beschermende kleding op een motor gaan rijden? Hij heeft er vaak genoeg de vreselijke gevolgen van gezien. ,,Maar een klant ben ik gelukkig op de ambulance nog nooit tegen gekomen.”

Tim Olgers. ,,Ik ben op de ambulance gelukkig nog nooit een klant tegen gekomen."