Battle of The Kings

Bedrijf in Borne beste Harley Davidson-bouwer in Benelux

BORNE – Het Bornse bedrijf Oude Monnink Motors debuteert bij Battle of The Kings, en wint meteen de eerste prijs. „Mooier kun je het niet bedenken.”

 

,,Echt een heel grote verrassing. We hadden niet verwacht te winnen, zeker gezien de grote concurrentie. Bovendien deden wij voor het eerst mee aan deze wedstrijd.” Richard Oude Monnink geniet maandag nog volop na van de eerste prijs, die hij en zijn team binnensleepten bij Battle of The Kings. Tijdens de Motorbeurs in Utrecht werd het Bornse bedrijf Oude Monnink Motors uitgeroepen tot beste Harleybouwer van de Benelux. „Dat hebben we na afloop wel even gevierd met een biertje. Nee, een echt groot feest werd het niet, zaterdag moesten we gewoon weer werken.”

Battle of The Kings is een wedstrijd voor motordealers, waarbij het draait om de mooiste zelfgebouwde creatie. „Wij spraken er binnen het bedrijf al eerder over om een keer deel te nemen. Maar het kost veel tijd, dat hield ons een beetje tegen. In 2017 verhuisde de zaak van Vroomshoop naar Borne. Dat leek mij een goede aanleiding ons op deze wijze eens extra te presenteren.”

Bouwteam

Richard Oude Monnink vroeg Frank Buis, Koen Noorman, Pascal Schulte, Kevin Smit en Bas Oude Monnink voor het bouwteam. Een standaard Harley-Davidson werd totaal gestript en daarna weer opgebouwd, legt hij uit. „Het hele team werkte daar aan mee en bracht ook eigen ideeën in. We wilden gewoon iets gaafs bouwen. Dus zaten we eerst bij elkaar en kwamen zo al snel op het idee van een racer met bobberinvloeden. Of een bobber met race-invloeden, het is maar hoe je ernaar kijkt.”

Een bobber is een zo kaal mogelijke basismotor. De basis voor het ontwerp was de Sport Glide. Dat type motor werd volledig verbouwd, kreeg een clip-on (een handgreep op de voorvork), een aangepast achterspatbord, een tank met een geïntegreerde kilometerteller en een voorspatbord. De accu werd verplaatst, zodat het motorblok beter zichtbaar werd in het frame. Verder kreeg het voertuig spaakwielen, ledverlichting en een zelf gemaakt uitlaatsysteem. Tenslotte zijn originele Harley-Davidsononderdelen, zoals voetsteunen en handvatten, op de motor aangebracht. Qua laklaag kozen de bouwers voor blauw en oranje, de kleuren van de Amerikaanse oliemaatschappij Gulf, bekend uit de racerij.

Aan het wereldkam­pi­oen­schap durf ik nog niet te denken

Richard Oude Monnink

Team van Oude Monnink Motors uit Borne wint eerste prijs op Motorbeurs Utrecht

Team van Oude Monnink Motors uit Borne wint eerste prijs op Motorbeurs Utrecht © Onno Wieringa Madnessphotography

De winnende Harley-Davidson van Oude Monnink Motors uit Borne.

De winnende Harley-Davidson van Oude Monnink Motors uit Borne. © Onno Wieringa Madnessphotography

Milaan

Binnen de BeneIux nam het Bornse bedrijf het op tegen acht andere motordealers. „Al met al hebben wij er behoorlijk veel tijd en energie in gestoken, maar het was zeker de moeite waard. Meteen de eerste prijs winnen, mooier kun je het niet bedenken”, stelt Richard Oude Monnink.

Het staat nu al vast dat het team volgend jaar weer meedoet aan Battle of The Kings. Maar eerst wacht nog Milaan. In november wordt daar de mooiste motor van Europa gekozen. De winnaar gaat vervolgens naar de wereldwijde competitie. Oude Monnink: „Daar durf ik echt nog niet aan te denken. Met wat we afgelopen weekeinde bereikten, zijn we al heel blij.”