Norton failliet of niet?

Norton-commando

Norton Motorcycles zou failliet zijn. Tenminste, dat zou je kunnen opmaken uit een lijst die wordt bijgehouden door het Britse Companies House. Dat is een bedrijfs registratiekantoor. Op de lijst stond dat Norton werd ontbonden wegens inactiviteit.

Nogal een bericht. En het zijn toch al geen makkelijke tijden voor de kleintjes in de motorindustrie. Alta, dat nog niet zo heel lang geleden in de belangstelling stond van Harley-Davidson, is ter ziele. Dat geldt ook voor het Amerikaanse Motus, dat met een dikke V4 probeerde de ultieme Amerikaanse sport toer te bouwen en te verkopen.

Het duurde niet lang of een woordvoerder van Norton liet via een Australische site weten dat ‘het merk nog steeds zo levendig is als wat’. En dat het bericht van het Britse Companies House het gevolg was van het ‘te laat leveren van het nodige papierwerk’.

Veel ophef over niets? Waar rook is, is vuur. Het uitdokteren, bouwen en vermarkten van een motorfiets kost veel geld en veel tijd. Hoelang heeft Triumph erover gedaan om winstgevend te worden. Eén decennium, twee? Neemt niet weg dat de Norton V4RR superbike intrigeert en dat we heel erg benieuwd zijn naar de 650cc Atlas.