‘Fight’ tussen twee ruwe vechtersbazen

Ducati XDiavel Vs. Harley-Davidson Fat Bob 114

arrogante Cruiser-prestaties

Bruiser cruisers: de naam zegt het eigenlijk al. Deze motoren combineren de beste prestaties die cruisers bieden en wikkelen het in een pakket dat druipt van uitdagende sensatie. We vergelijken een V-Twin-motorconfiguratie. Waarom? Omdat de V-Twin zo ongeveer de officiële motorconfiguratie van het ‘cruiserdom’ is. Dit is een test ‘ride’ van de Ducati XDiavel 2018 tegenover de Harley-Davidson Fat Bob 2018. Beide fietsen hebben een opvallend mooi uiterlijk dat zowel functie als stijl uitstraalt. V-Twin Power – op twee verschillende manieren

Het essentiële verschil tussen deze twee motorcruisers wordt bepaald door de manier waarop hun twee motoren vermogen produceren. De Ducati kijkt naar het middenbereik en top-end voor zijn vermogen, terwijl de Harley tonnen koppel in het onderste uiteinde van zijn relatief laagtoerige motor steekt. Beide fabrikanten blijven trouw aan hun roots als het gaat om het productieproces.

De XDiavel maakt gebruik van de Testastretta DVT 1262cc-motor op basis van de Multistrada 1200-motor en is gemasseerd vanwege de kenmerken die Ducati nodig heeft voor cruiser-dienst. De 1262cc verplaatsing is het resultaat van 106,0 mm x 71,5 mm boring en slag afmetingen (gestoten van de 106,0 mm x 67,9 mm van de Multistrada). De DVT in de naam staat voor Desmodromic Variable Timing die de timing van zowel de inlaat- als uitlaat nokkenassen onafhankelijk varieert, waardoor de motor de breedst mogelijke vermogenscurve kan leveren. Het doel is om zoveel mogelijk bottom-end te geven en vervolgens over te schakelen naar de top-end pk’s waar Ducati sportieve fietsen om bekend staan. Het resultaat is een gemeten koppel piek van 83,9 lb-ft bij 8.000 tpm, terwijl de paarden maximaal uitkomen op 142,6 pk bij 9.600 tpm. Cruise Fans zullen opmerken dat de koppel piek een beetje hoog is voor hoe cruisers typisch worden bereden – dit wordt in feite bevestigd door het 5.500 rev-plafond van de Milwaukee-Eight-motor van de Fat Bob.
Dus, ondanks de DVT, moeten XDiavel-rijders die van de sportieve kant van motorrijden houden, leren deze motor op gang te brengen om er het maximale uit te halen. FNG Associate Editor Brent Jaswinski vat onze meningen samen door op te merken: “De motor voelt alsof hij zelfs bij 3500 tpm sjouwt, maar dit is een Ducati waar we het hier over hebben – hij houdt van de hogere toeren.” En hij heeft gelijk. Hoewel we niet kunnen verwachten dat de XDiavel concurreert met het 600cc cilinder voordeel van de Fat Bob en de bijbehorende koppelmomenten, maakt de Duc het meer dan goed als je de motor laat draaien, en je leert deze creatie snel waarderen. Plaats je zo ver mogelijk op de achterzijde van het zadel terwijl je jezelf een weg baant door de dicht bij elkaar geplaatste versnellingen die de motor aan de kook houden zolang je bereid bent om het gas open te houden.
Stroomvoorziening is niet de enige manier waarop de XDiavel verschilt van de Fat Bob. De bekabelde gashendel van de Duc betekent dat hij ook tractiecontrole en rijmodi heeft. Zelfs in de betonnen jungle hebben we echter nooit de Urban-modus gekozen, waarbij we de voorkeur gaven aan alle pony’s van de Testastretta onder ons commando te houden met de draai van de soepel schakelende gashendel.

De Harley-Davidson Milwaukee-Eight 114 maakt gebruik van de leuke en effectieve “grotere hamer” -techniek voor het voortstuwen van de Fat Bob door de koppelcurve van 1868 cc van koolwaterstof verslindende verplaatsing. We zijn dol op de M-8 in al zijn varianten sinds de introductie vorig jaar in de touring lijn van de Motor Company, en de updates voor gebruik in de Softail-lijn hebben ons alleen maar meer doller op dit blok gemaakt. De boring en slag van 102 mm x 114,3 mm ademen door vier kleppen, terwijl dubbele contra balancers trillingen van de solide motor onderdrukken. De uitlaat noot heeft een stevige diepte waardoor rijden op lage snelheid een auditief plezier maakt.
Hoewel de koppelingskracht ondanks de kogelkoppeling redelijk stevig is, is het dankzij de vroege beschikbaarheid van het koppel superzacht om de 676 beweerde kilo’s van de Fat Bob te verplaatsen. Jaswinski zei: “Je kunt de fiets sjouwen met 1500 tpm, en het voelt helemaal niet alsof hij sjouwt, waardoor langzame manoeuvres gemakkelijk

worden.” . Bij elke snelheid in de stad die we tegenkwamen, sjokte de Harley mee, terwijl de Ducati bij bepaalde snelheden de ruiter nodig had om af en toe het gas en de koppeling in evenwicht te houden. Toch zouden we nalatig zijn als we de 60 pk-tekort van de Milwaukee-Eight niet noteren, wat duidelijk werd toen de wegen bochtig werden en de snelheden hoger werden. “Met zo’n grote motor en een 600cc-voordeel ten opzichte van de Duc,” zei Brent met het understatement van het jaar, “laten de paardenkrachten veel te wensen over.”

 

Beide fietsen vertoonden een voorbeeldige gasrespons in een breed scala aan rijsituaties (nou ja, zodra de teller van de Ducati boven 3.500 tpm klom) Of ze nu over de snelweg brullen of een aantal bochten nemen of gewoon door het verkeer rijden, beide fietsen namen gas in met de verzameling goed ingestelde CV-carburateurs. Geen enkele hint van EFI-abruptheid verstoorde hun gedrag.

Bij de introductie van de Fat Bob bij de eerste rit van de XDiavel in 2016, is er veel gedaan aan hun vermogen om bochten te nemen. Nee, deze gespierde cruisers zijn geen sportfietsen, maar ze kunnen snel de bochten in – en zoals we hierboven hebben opgemerkt, zijn de motoren niet bang voor versnelling, waardoor point-and-shoot rijden van de bochten een giller is. Toch zijn we hier om deze twee fietsen te vergelijken, en als je naar de specificatiebladen kijkt, heeft de Ducati een duidelijk voordeel met zijn geclaimde 40 ° lean aan beide kanten, terwijl de Harley incheckt met een claim van 31 ° aan de rechts en 32 ° naar links. Hoeveel beïnvloedt dat echt de prestaties in de echte wereld? Welnu, het verschil is merkbaar, met de relatief kleine grondspeling. Het goede nieuws is dat ze allebei netjes meeslepen met pinnen die voldoende waarschuwing geven voordat harde delen geraakt gaan worden. De verschillen in de magere hoek voelen echter niet zo groot als de specificatiebladen impliceren, maar dat betekent niet dat we niet graag een ruimere grondspeling voor beide zouden willen zien.
In feite was de meest opvallende functie die de twee fietsen onderscheidde in bochten, de manier waarop ze stuurden. De 240 mm achterband van de XDiavel vergde meer moeite om de fiets in een bocht om te draaien en in sommige gevallen vereiste het ook een lichte tegenstuur in de hoek om zijn lijn te behouden. Hoewel dit geen probleem is, was het duidelijk en vereiste een verandering in rijstijl toen we van fiets op fiets schakelden. De brede achterband gaf de fiets het gevoel dat hij wilde opstaan in langzame bochten en bochten in de stad, maar dit gevoel verdween met snelheid door de bochtige ravijnen.
De Harley, ondanks zijn smallere stuur en dikke 150 mm voorband, stuurt veel lichter dan de Ducati. De Fat Bob is gemakkelijker te draaien bij alle snelheden, maar het is vooral duidelijk bij het wisselen van lijnen in een hogesnelheids veger. De Fat Bob ging gewoon waar het werd verteld, terwijl de XDiavel iets meer richting vereiste.
Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met de rijposities van de twee fietsen. De haringen van de Ducati zijn hoger en verder naar voren dan die van de Harley – net als de handgrepen – wat leidt tot een enigszins clamshell rijpositie. De Fat Bob met zijn meer ontspannen ruiter driehoek brengt de piloot in een betere positie voor het onderhandelen over grote manoeuvres zoals bochten en kleine oefeningen zoals de minieme aanpassingen bij het splitsen van rijstroken.
Als het ging om ergonomie, kreeg de Fat Bob de voorkeur van beide testers. “De rijder ergos van de Harley zijn geweldig,” enthousiast Jaswinski. “De voetsteunen bevinden zich ergens tussen de middelste en voorste bedieningselementen en het stuur is smaller dan die van de Ducati en precies waar je ze wilt hebben zonder te hoeven reiken. Bovendien voelt de Fat Bob, ondanks zijn naam, verrassend dun en behendig wanneer hij door strak verkeer danst. De ergo’s van de Ducati voelden een beetje te ver uitgerekt (zelfs volgens cruiser-normen) – zowel het stuur als de voetsteunen hadden iets dichterbij kunnen zijn. ”

Als het gaat om vering, had de Fat Bob het pluspunt van de twee ritten, hoewel zowel Brent als ik wensten dat het meer verstelbaarheid van de vering had, vooral aan de voorkant. De FNG zei: ‘De schorsing was stevig, maar toch soepel; enige instelbaarheid (vooral aan de voorkant) zou echter leuk zijn, omdat de neus van de fiets iets meer dan gewenst dook onder zwaar remmen en tijdens pittig rijden. de stevige Ducati was ronduit ruw over vierkante hobbels. Zet de XDiavel echter op een bochtige weg en de sportbike-roots van de ophanging komen naar voren. In elke sportsituatie, behalve bij de zwaarste hobbels, heeft de Ducati een betere chassis structuur behouden, en de volledig instelbare vering betekent dat rijders de bretels kunnen afstemmen op hun voorkeuren.
Een gebied waar we verwachtten dat de Ducati zou domineren, waren de remmen. In plaats daarvan kregen we een verrassende pariteit (zelfs met de extra 130 pond rijklaar gewicht van de Harley) Hoewel de Brembos van de XDiavel een betere eerste beet boden en de Fat Bob een stevigere knijpbeweging op de hendel nodig had, konden deze grote jongens van snelheid worden gehaald met een verrassend vergelijkbare rem intensiteit. Hoewel beide ABS hebben, verhoogt de XDiavel de ante met Cornering ABS geleverd door een Bosch Inertial Measurement Unit (IMU), die de reactie van de ABS-eenheid op de richting van het chassis en de staat van verandering aanpast. Het is leuk om te zien hoe geavanceerde veiligheidstechnologie zijn weg vindt naar deze cruisers.

SAMENVATTING

Toen we op deze vergelijking ingingen, dachten we dat de Ducati, met de betere prestaties van de XDiavel, handig zou opschonen op de MO Scorecard. Dit was niet het geval. De resultaten kwamen uiteindelijk beter overeen dan we hadden verwacht. Hoewel we verwachtten dat de Testastretta-engine de scorekaart zou domineren zoals hij het dyno-vel deed, gebeurde er iets interessants. In de subjectieve categorieën rondom de motor kreeg het aangename karakter van de Milwaukee-Eight vergelijkbare scores.
De twee kwamen ook overeen in de categorie Handling – hoewel dit werd veroorzaakt door een verschil van mening tussen de rijders over de Ducati. Als u het niet erg vindt om in sommige situaties constante stuur invoer te geven, dan zult u het gevoel van de 240 mm band op de Ducati niet erg vinden. Wat het lot van de Harley bezegelde, waren de categorieën Schorsing en Technologie waarbij het gebrek aan functies de Fat Bob-punten kostte. Met die cijfers, gecombineerd met de objectieve score, bouwde de Ducati een onoverkomelijke voorsprong die niet kon worden ingehaald (ondanks de premium score van de Fat Bob in de categorieën Quality, Cool Factor en Grin Factor)

Uiteindelijk begon de Harley met een achterstand in de objectieve scores, zijn beminnelijke aard kon het scoregat niet dichten, de Ducati XDiavel won met een totale score van 88,2% naar 86,7% van de Fat Bob.
Echter, de echte winnaar is degene die tot de rijder spreekt en hoe deze van plan zijn om op de motor te rijden. Als u de voorkeur geeft aan een compactere rijpositie en graag een koppelcurve surft, zal de Fat Bob u waarschijnlijk aanspreken. Aan de andere kant zullen rijders die op zoek zijn naar maximale prestaties in een voorwaartse rijpositie waarschijnlijk aangetrokken worden door de XDiavel met zijn top-end rush en flitsende technologie.