Harley-Davidson Early-Shovel

René Groot-Wassink bouwt motorfietsen volgens zijn ideeën onder de naam Back Corner Custom Bikes (BCCB). De ‘Pretty Reckless’ is een coole, pittige old-school chopper.
De fiets is een coole, pittige old-school chopper met een torenhoog spatbord. Deze “skisprongen” zijn al een tijdje uit de mode, maar met een paar aanpassingen kunnen ze nieuw leven worden ingeblazen, zoals René opmerkt. De patina afwerking van Frank »Inca« Stienen is net zo gek als het achterspatbord. De geschilderde roest op de zogenaamd verweerde, grijze kleur geeft de indruk dat dit een versleten fiets is die zijn beste tijd achter de rug heeft.

Voor de shoot rijden we naar een oude schuur waar René met zijn band repeteert. De ideale plek om foto’s te maken, heb ik me laten vertellen. Bovendien is de locatie slechts een paar kilometer verwijderd van zijn huis.  “Volgens het internet was deze Early Shovel uitgerust met Harley’s slechtste uitvinding aller tijden – en het internet heeft altijd gelijk.” Hij bedoelt de koppeling met hun plakkerige plakjes, die erger zijn dan een koude tosti kaas op de zondagochtend, en de tien veren, die bijna nooit gelijkmatig worden uitgezet. Dankzij de ervaring van Dennis van Small Town Choppers, een goede dosis geduld en een paar koolstof schijven, moet dit probleem zijn opgelost.
BCCB begon als de hobby van René, ondertussen heeft het serieuzere vormen aangenomen. Veel mensen zijn bang en timide als het gaat om het starten van een bedrijf. Het bouwen van motorfietsen is altijd een semi-professionele hobby voor mij geweest. Al meer dan vijftien jaar bouw en schroef ik fietsen en maak ik onderdelen, meestal voor mezelf of vrienden. Het is altijd mijn droom geweest om, want ik hou van zelfgemaakte motorfietsen. Als ik ze verkoop, doet mijn hart pijn. Aan de andere kant haal ik hier ook ongelooflijke energie uit om mezelf in het volgende project te storten. Onlangs waren er steeds meer aanvragen voor onderdelen of conversies, dus vorig jaar besloot ik mijn baan op te zeggen om uit te vinden of ik mijn droom kon waarmaken. Voorlopig in deeltijd, maar ik wil me concentreren op het bouwen van aangepaste fietsen, bij voorkeur choppers.

Op de vraag naar zijn ambities antwoordt hij lachend: “Natuurlijk wil ik groeien en bedoel ik niet mijn buik.” Maar een grotere werkplaats zou leuk zijn, hoewel ik het hier wel aankan.
“Mijn eerste Harley die ik herbouwde, was een Ironhead Sportster uit de jaren 70. Een geweldige fiets, als die weg is, “grijnst hij ondeugend. “Eerlijk gezegd heb ik meer tijd op deze fiets doorgebracht dan met mijn vrouw. Mijn liefde hoort bij de Sportster- en Evo-motoren. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en meestal redelijk betrouwbaar. Uiteindelijk bouw ik motorfietsen om ermee te rijden. The Shovel is voor mij de belichaming van Harley-Davidson. Dat gaf me eindelijk de inspiratie voor de ‘Pretty Reckless’ Het moet een mooie, rauwe chopper zijn, geen onzin fiets.