Indian Power Plus motor

Indian heeft een teaser-video vrijgegeven van z’n nieuwe toer-vlaggenschip, de Challenger. Die Challenger werd vorige week officieel gelanceerd. Wat we er nu wel al van weten is dat de Challenger aangedreven zal worden door een gloednieuw V-twin motorblok, dat door Indian ‘PowerPlus’ is gedoopt. Met een piekvermogen van 122 pk (de eerste maal dat Indian een concreet cijfer bekend maakt over vermogen) en een monsterlijk koppel van 178 Nm!

Tijdens een recente Amerikaanse dealer-conventie van Indian Motorcycle bleek dat het merk een nieuwe ‘groottoerist’ in de pijplijn heeft zitten. Opvallend is dat die nieuwe toerbuffel – die  ‘Challenger’ genoemd zal worden – niet uitgerust zal zijn met de vertrouwde Thunder Stroke 111. In plaats daarvan heeft Indian Motorcycle een compleet nieuw blok ontwikkeld. De Powerplus 108 zal 108 cubic inches ofte 1770cc meten en zal voorzien zijn van vloeistofkoeling.
We weten nu ook dat de kleplifters en de kettingaanspanner van de primaire transmissie hydraulisch bediend zullen worden. Daarnaast beschikt het PowerPlus-blok ook over drie verschillende rijmodi ‘Rain, Standard en Sport’. Dat laatste doet vermoeden dat de Indian Challenger eerder een (op Amerikaanse leest geschoeide) sporttoermachine wordt dan een luxe-toerbuffel.

11 FAST FACTS

1. The PowerPlus motor is a contemporary mate to the Thunder Stroke. The two motors have little in common, other than a V-twin configuration.
2. The PowerPlus gets by with less displacement than the Thunder Stroke 116. The PowerPlus motor displaces just less than 108 ci, while the Thunder Stroke 116 is a hair over 115 ci.
3. Despite being a smaller motor, the PowerPlus engine puts out more torque than the Thunder Stroke 116. The PowerPlus motor tops out a 128 ft/lbs of torque, compared to 126 ft/lbs on the Thunder Stroke 116. However, to get there, the PowerPlus needs 3800 rpm, compared to 2900 on the Thunder Stroke 116. Indian doesn’t put out a horsepower claim for the Thunder Stroke 116, but we would guess it’s less than the 122 horses the PowerPlus produces at a lofty 5500 rpm. Redline is 6500 rpm.
4. The Thunder Stroke 116 is undersquare, while the new PowerPlus is markedly oversquare. That is part of the reason that the engine is more of a high-revving performance powerplant. Contradictorily, the PowerPlus powerplant visually appears to have a much longer stroke than the Thunder Stroke.
5. You won’t find pushrods on the PowerPlus—it has an overhead cam on each cylinder. Additionally, the PowerPlus has four-valve heads, compared to the two-valve configuration on the Thunder Stroke engines.
6. There’s a radiator on the PowerPlus. Indian went with liquid cooling on the new engine, compared to air-cooling on the Thunder Stroke engines.
7. Like the Thunder Stroke motors, the PowerPlus gets a six-speed transmission and unit construction. Indian says the top gear is an authentic overdrive. Additionally, the clutch is assist-style—motor torque helps disengage the power flow.
8. The Indian motor uses hydraulics for the valve lash adjusters and camshaft chain tensioners. This increases reliability and reduces maintenance requirements.
9. There are three ride modes for the motor. We haven’t seen names yet, but they’ll likely be the predictable sport, touring, and rain.
10. The new motor has ca more styling cues from the Victory Freedom 106 motor than the Thunder Stroke line. It’s possible that the PowerPlus started as a next-generation Victory motor before finding a home in Indian models. There’s nothing wrong with that, of course. Photos show two finishes for the PowerPlus—predominately black, and chrome highlighted.
11. The PowerPlus name is not new. Indian produced a PowerPlus engine from 1916 to 1924.

Indian PowerPlus Engine Specs

 • Type: 60-degree V-twin
 • Displacement: 108 ci (1769cc)
 • Bore x stroke: 4.252” x 3.799” (108 x 96.5mm)
 • Maximum power: 122 horsepower @ 5500 rpm
 • Maximum torque: 128 ft/lbs @ 3800 rpm
 • Redline: 6500 rpm
 • Compression ratio: 11:1
 • Valvetrain: SOHC, 4vpc
 • Fueling: EFI w/ 52mm dual bore throttle bodies
 • Cooling: Liquid
 • Lubrication: Semi-dry sump
 • Transmission: 6-speed w/ overdrive
 • Clutch: Assist
 • Final drive: Belt