Screamin Eagle 131

dikste Harley V-twin ooit 121 PK, 177 Nm uit 2147 cc

Voor wie ook een Cruiser nooit te veel vermogen kan hebben heeft Harley de meest extreme versie van de Screamin’ Eagle uitgebracht: de Screamin’ Eagle Milwaukee Eight 131 Crate Engine, dat speciaal voor de Touring modellen is ontwikkeld.

“Het dikste en sterkste straatlegale blok dat we ooit hebben gebouwd,” dat is volgens Harley de nieuwste versie van het Screamin’ Eagle motorblok dat sinds jaar en dag exclusief in de CVO modellen wordt gebruikt, maar nu ook als stand-alone motorblok kan worden gekocht. 

De cijfers liegen er dan ook niet om: het nieuwe 131 cubic inch (da’s volgens de metrische omrekentabel 2.147cc is volgens de Amerikanen goed voor een topvermogen van 121 pk en 177 Nm koppel. Aan het achterwiel welteverstaan, mits ook de Screamin’ Eagle Street Canon einddempers zijn gemonteerd. 

Harley heeft dat gerealiseerd door de 4,5 inch slag (114mm) van de Milwaukee Eight 114 V-twin te combineren met nieuwe 109,4mm diameter zuigers met gepatenteerd design. De Milwaukee Eight Extreme Ported 4-kleps koppen zijn CNC bewerkt en voorzien an 1 mm grotere kleppen voor een optimale ademhaling. 

Da’s niet het enige wat Harley heeft gedaan, verder is een hoge-lift SE8-517 nokkenas met high-performance lagering gemonteerd, evenals (voor Harley begrippen) hoge compressie gesmede zuigers (10.7:1), een 64mm gasklephuis en inlaatspruitstuk en high-flow (5,5 gram per seconde) benzine injectoren. 

Om ervoor te zorgen dat ook je buurman straks weet dat jij met het dikste Harley blok ooit uit de geschiedenis van het merk aan het rijden bent is aan de buitenkant op de klepdeksel en het deksel van de ontsteking een 131 Stage IV badge voorzien. Wat afwerking betreft heb je de keuze tussen zwart of zwart met chromen accenten. 

Naast keuze uit twee afwerkingen heb je ook nog eens de keuze uit twee versies, voor modellen die origineel met het oliegekoelde Milwaukee Eight blok zijn uitgerust en voor modellen met de Twin Cooled Milwaukee Eight, ofwel de vloeistofgekoelde V-twin. 

Volgens Harley voldoet de Screamin’ Eagle Milwaukee Eight 131 Crate Engine aan geluids- en emissie-eisen van alle staten in de VS met uitzondering van Californië en als je ’t blok bij de dealer laat monteren krijg je d’r ook nog eens 24 maanden garantie bij. Mits natuurlijk wel volgens de richtlijnen gemonteerd. 

In Harley’s persbericht wordt met geen woord gerept over Europese geluids- en emissie-eisen, maar zolang er geen APK voor motorfietsen is denken we niet dat er buiten Greta Thunberg ook maar iemand van wakker zal liggen wanneer je de Screamin’ Eagle Milwaukee Eight 131 Crate Engine in je Harley hebt gemonteerd. Prijzen vanaf $6.195,- voor de oliegekoelde en $6.395 voor de Twin-Cooled versie) 

2 gedachtes over “Screamin Eagle 131

  1. HD heeft laten weten dat ze nog werken aan de emissie-normen voor Europa maar geven geen timing ervoor. Misschien nooit dus.

Reacties zijn gesloten.