Indian’s directe aanval op verzwakt Harley-Davidson

In Amerika opent Indian Motorcycles vandaag in een televisie-reclamecampagne de rechtstreekse aanval op Harley-Davidson. In een landelijk uitgezonden TV-commercial wordt de nieuwe Indian Challenger rechtstreeks vergeleken met de Harley-Davidson Road Glide Special, terwijl er al langer een serie online vergelijkingen met Carey Hart is gemaakt. Daanaast heeft Indian nu bij alle 200 Indian dealers in de USA een Harley Road Glide neergezet, zodat klanten zelf kunnen vergelijken. Een opvallende actie, want hiermee helpt Indian haar concurrent immers aan de verkoop van een groot aantal motoren van zo’n 22.000 dollar per stuk. Voor niet alle motoren geldt dat ze daadwerkelijk gekocht zijn, maar alles bij elkaar is het toch een zeer kostbare operatie en een flinke investering in verkoop van de concurrent. Vergelijkingstesten vanuit merken zijn overigens in de USA wel veel normaler dan bij ons, met de beroemde Coca Cola – Pepsi Challenge als bekendste voorbeeld. 

Polaris, het moederbedrijf van Indian Motorcycles, probeert Harley-Davidson op een zwak moment te overrompelen, zo lijkt het. Harley heeft al jaren last van terugvallende verkopen en probeert nu nieuwe klanten te vinden met oopvallende nieuwe modellen, zoals een elektrische motorfiets, maar ook een adventure, een naked bike en een 338cc die in China wordt geproduceerd. Extra uitdaging is daarbij om de bestaande klanten niet van het merk te vervreemden. Of die missie slaagt is nog te bezien, maar na het zeer recente ontslag van CEO Matt Levatich lijkt het iconische motormerk kwetsbaarder dan ooit. 

Op dit moment heeft Harley-Davidson overigens nog steeds zo’n 50% van de -sterk dalende- Amerikaanse cruisermarkt in handen, terwijl Indian maar 10% van de klanten binnenhaalde.