Real American Steel

door DOLF PEETERS

GER EN THE ART OF LINKERT MAINTANANCE

Ger Dijkshoorn hoort tot het soort mannen waarvan de productie inmiddels al een poosje is gestaakt. Ger is een genetische vrijbuiter, een raszuivere techneut en een absolute kenner als het op Harleys zonder elektronica aankomt. En als de doos met anekdotes opengaat, dan waan je je in een andere wereld. We zullen eens kijken of een paar van die verhalen voor publicatie geschikt zijn.

Stout!

Want de Old School Haley wereld bestond uit het soort mensen waar Harley-Davidson zich inmiddels al een hele tijd verbonden wenst te zien. En veel van de verhalen zijn als jongensboeken. Maar dan wel voor jongens van 18+.

Meer schijn dan zijn

De huidige Haley wereld gaat over PR, lifestyle en uiterlijkheden. Het merk verdient meer aan randvoorwaarden zoals kleding dan aan motorfietsen. Op de Amaliastraat is dat anders. Het gaat over techniek. Zonder interessant doenerij zoals lifestyle gerelateerde tattoos of woest gecultiveerde baardgroei. En als iemand uit Singapore een krat met een 750 cc zijklepblok naar de Amaliastraat in Utrecht stuurt – en Google maar even in wat voor buurtje die straat ligt – om dat helemaal tiptop te maken, dan mag je er toch wel van uitgaan dat je je reputatie dik voor elkaar hebt. Dan kun je ook de prettige keuze maken om alleen leuke klussen aan te nemen van mensen die je aardig vindt. En dat zorgt er dan na al die jaren nog steeds voor dat Ger gewoon voor zijn plezier werkt. Dat Ger in de tussentijd zijn eigen motormerk is begonnen is dan een leuk tussendoortje.

Alles kan beter. Altijd

Ger heeft daarbij in de loop der jaren veel artikelen geschreven over onderhoud, reparaties en verbeteringen aan Harleys uit de tijd dat die machines nog Real American Steel waren. Als je het American Dream aspect even laat voor wat het is, is er verrassend veel te verbeteren aan de Amerikaanse V-twins. Daarbij geldt natuurlijk wel dat je moet weten waarmee je bezig bent. Want de relatieve eenvoud van de oude Harley techniek is de grootste valkuil van het merk. Een goed in elkaar gezet, goed onderhouden Harley blok dat met respect wordt behandeld, is gewoon een betrouwbaar stuk machinerie. En ook met een Pan of Shovelhead blok kun je probleemloos Zuid-Frankrijk of Spanje op en neer.

Verdwijnende kennis

Wat wel begint te spelen is dat de ervaringskennis op dat gebied begint uit te sterven. En daar komen dan Harley liefhebbers (en kenner) Peter van de Barselaar en Ger weer in beeld. Want een van die dingen die in het vergeetboek dreigen te raken, dat is de ‘know how’ over de Linkert carburateurs, die heel lang een wezenlijk bestanddeel van de ademhaling van de Harleys waren.

Sleutelcursussen in Utrecht

En om de toekomst van oude Harleys nog veiliger te stellen gaan Ger en Peter zodra de Coronakriebels dat toelaten als ‘MotorcycleAcademy’ sleutelcursussen voor het werk aan oude Harleys starten in Ger’s authentieke werkplaats in Utrecht.

Het boekje dus

Maar het boekje ‘Learn Linkert carburetor repair’ aanschaffen is dus de eerste stap. Op bijna 40 pagina’s kun je alles lezen over de geschiedenis, de modellen, het afstellen en de revisie van deze icoon onder de carburateurs, de Linkert mengselfabrieken.

Het boekje kost 9,50 en is verkrijgbaar bij Harley-Davidson Service G. Gijkshoorn (www.prostreetholland.com) en de MotorcycleAcademy. Bestellen kan via gerdijkshoorn@gmail.com en info@motorcycleacademy.nl.

Opsturen kan ook, dan komen er nog wat verzendkosten bij. Als je in je mail je complete naam en adres geeft, dan komt er een factuurtje. Als het geld binnen is komt het boekje.