HD-Pan America 975 exist

‘the Proof is in the Pudding’

Eerder dit jaar ontstond het vermoeden over het ontstaan van een Pan America 975. Een officiële Harley-Davidson-webpagina voor een accessoire-vergrendelbare tankdop, vermeldde een tankdop die compatibel was met de RA1250 (Pan America 1250) en RA1250S (Pan America 1250 Special), evenals bij twee onaangekondigde modellen: de RA975 en RA965S, waarvan werd aangenomen dat deze aanduiding gold voor nieuwe Pan America-modellen aangedreven door de 975cc-versie van de Revolution Max-motor, zoals die op de Nightster.
Motorcycle.com heeft nu verder bewijs van het bestaan van middengewichtversies van Harley-Davidson’s adventure-tourer verkregen, wederom van Harley zelf, evenals van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration.
Het bewijs komt via officiële installatie-instructies voor een paar accessoir spiegels die zijn ontworpen voor Revolution Max-modellen. De ’66 Collection Round Mirrors en Empire Mirrors (verkrijgbaar in zwart geanodiseerd of geanodiseerd met machinaal gefreesde highlights) zijn ontworpen voor alle RevMax-modellen, inclusief de Pan America 1250, Pan America 1250 Special, Sportster S en Nightster. Voor de meeste markten, waaronder de VS, specificeren de installatie-instructies aanvullende stappen voor “voor alle modellen behalve RA1250S”, de modelcode voor de Pan America 1250 Special. Deze toegevoegde stappen zijn nodig omdat de niet-Pan-Amerikaanse modellen (d.w.z. de Sportster S en Nightster) worden geleverd met bar-end spiegels en het installeren van stuurbevestigingen voor de accessoire spiegels vereist is.

De Empire spiegels worden geleverd met de stuurbevestigingen die nodig zijn voor montage op de Sportster S of Nightster. Pan America-modellen worden al geleverd met spiegelsteunen.

De instructies voor een paar andere markten bieden echter dezelfde aanvullende stappen “voor alle modellen behalve RA1250S en RA975S”. Beide modelcodes staan vermeld in de instructies voor Bulgarije, Kroatië, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Malta, Slovenië en Oekraïne. We hebben de instructies voor de spiegelkit voor alle andere markten en talen doorgenomen, en geen van hen noemt de RA975 (of de eerder gelekte RA965S die nu een typefout lijkt te zijn geweest.)
Het is waarschijnlijk geen toeval dat de negen markten hierboven geen eigen speciale secties hebben op http://www.harley-davidson.com (d.w.z. ze verschijnen niet in de dropdown voor land en taal in de rechterbovenhoek van elke pagina van de Harley-Davidson consumentenwebsite.) Dit suggereert dat iemand van het web-team van Harley-Davidson alle talen op hun site heeft doorgenomen en de vermeldingen van de RA975S heeft geschrapt, maar omdat deze negen landen niet op de site staan, werden ze op de een of andere manier over het hoofd gezien.

Verder bewijs komt naar ons toe via de pagina Veiligheidsproblemen en terugroepacties van de NHTSA. Op deze pagina kunnen mensen terugroepacties, veiligheidsonderzoeken, klachten van consumenten en mededelingen van fabrikanten opzoeken in het systeem van NHTSA. Als u op het moment van schrijven op het tabblad Voertuig klikt en zoekt naar “RA975” of “RA975S”, vindt u drie servicebulletins voor een Harley-Davidson RA975 en RA975S uit 2022.

Twee van de bulletins, M1559 en M1560, zijn voor alle Harley-Davidson Revolution Max-modellen, inclusief de 2021-2022 RA1250 en RA1250S, de 2021-2022 RH1250S (Sportster S), de 2022 RH975 (Nightster) en de 2022 RA975 en RA975S . Het derde servicebulletin, M1558, is voor alle 2021-2022 Pan America-modellen met betrekking tot de juiste plaatsing van de onderste radiateurslang, en is van invloed op de 2021-2022 Pan America 1250 en 1250 Special, evenals de twee 2022 RA975-modellen. De bewoording van servicebulletin M1558 suggereert dat de kleinere modellen ook de naam “Pan America” ​​zullen dragen.
Als we naar al dit bewijs kijken, lijkt het vrij duidelijk dat de RA975 en RA975S bestaan, en het is onwaarschijnlijk dat ze het resultaat zijn van een simpele typefout, hoewel het vorige lek met een RA965S nu een fout lijkt te zijn. Er is geen logische reden om de RA975S uit te sluiten van aanvullende installatiestappen als deze niet bestaat. Evenzo suggereert de NHTSA-informatie dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat iemand de RA975 en RA975S voor de Sportster S of Nightster heeft aangezien.

Wat vooral interessant is, is dat de NHTSA de RA975 en RA975S als 2022-modellen vermeldt. Dat, plus het feit dat de kleinere Pan America werd genoemd in instructies voor accessoires die momenteel te koop zijn, suggereert dat Harley-Davidson waarschijnlijk van plan was om dit jaar de middelgrote ADV’s op te nemen, maar besloot ze niet te lanceren, misschien vanwege beperkingen in de toeleveringsketen. De installatie-instructies en alle drie de servicebulletins zijn gedateerd tussen 8 en 16 augustus, wat ons een indicatie geeft wanneer een beslissing mogelijk is genomen.

Een kleinere, meer betaalbare Pan America is logisch als Harley-Davidson zijn aandeel in de ADV-markt wil uitbreiden.

Toch verwachten Motorcycle.com, dat de RA975 en RA975S op een gegeven moment zullen uitkomen, waarschijnlijk in 2023. Harley-Davidson zal naar verwachting het grootste deel van zijn 2023-modellen in januari aankondigen. Een optreden op EICMA is misschien mogelijk, maar op dit moment is de enige Harley-aanwezigheid die voor de show is bevestigd, een stand over de 120-jarige jubileumevenementen van het merk.