Thunderbike (DE) – “the Battle of the Kings”

Thunderbike‘ uit Hamminkeln ging de “Battle-of-the-Kings” uitdaging aan en zette met een krap budget een Harley-Davidson Sportster Iron 883 met originele accessoires in de picture.

De motorfabrikanten werken hard als het gaat om het aantrekken van kopers. Maatwerk staat nu bovenaan de lijst, want individualiteit trekt altijd klanten aan. Dat geldt zeker ook voor Harley-Davidson. Motoren met de V2’s uit Milwaukee zijn zij immers een hoeksteen van de custom scene.
De wedstrijd “The Battle of the Kings” is dan ook direct gericht op de dealer, want volgens Harley-Davidson heeft elke geautoriseerde dealer een ‘Custom King’, oftewel een technicus, artiest of expert, oftewel iemand die verstand heeft van custom bikes in dienst, die weet wat de klanten willen en vooral ook kunnen uitvoeren.
Uit de dertig deelnemende dealers in Duitsland koos het publiek via online stemming de ‘Custom’ King. Harley-Davidson zorgde ervoor dat de deelnemers zich strikt aan het regelement van deze ‘battle’ hielden om extreme en te dure conversies te voorkomen.
Inclusief de Iron 883 was het deelnemersbudget beperkt tot 16.660 euro bruto. Trek je de aanschafprijs van de Sportster af, dan blijft er zo’n 6.600 euro over voor het plannen van de ombouwkosten. Dit bedrag is inclusief uurloon, lakwerk en custom onderdelen, waarvan een bepaald deel uit Harley’s eigen accessoire catalogus moet komen.
Grote wijzigingen aan het frame, andere wielen, complexe custom lakwerk of zelfs plaatwerk zijn vanaf het begin uitgesloten. Ze zouden snel het budget breken. Door het krappe budget moet je voor de ombouw aan een aantal essentiële zaken denken. Maar dat is precies wat het zo aantrekkelijk maakt, benadrukt Andreas Bergerforth in het interview met ‘Custombike‘. Iedereen kan helemaal los gaan als geld geen probleem is. Maar met de terugkeer naar het oorspronkelijke idee van maatwerk ziet zo’n ombouw er ineens heel anders uit.
Omdat Harley-Davidson ook jongeren wil betrekken bij de ‘Custom’ King-campagne, besluit Andreas de uitdaging aan te gaan samen met zijn dochter Kim, die ook voor Thunderbike werkt. Het zal hun eerste gezamenlijke project worden. Wanneer de Iron 883 in de werkplaats staat, begint de planningsfase. Zo wordt de Sportster eerst gestript van een aantal onderdelen. Een naakte ‘bike’ is immers een beter vertrekpunt, vooral voor het bepalen van de stijlrichting. Het is het begin van een creatief proces waarin alles kan en niets hoeft.

HD Sportster als Dirty Dragstyle-Chopper

Kim en Andreas proberen dingen uit, halen onderdelen van de motor, gooien ze weg en beginnen opnieuw. Op een gegeven moment ontwikkelde zich een duidelijk beeld van de nieuwe 883. Korte staart, hoog zittende tank, laag stuur – en vooral spijkerbanden. Een ‘dirty dragstyle’ chopper moet het worden. Vanaf nu is het pad bepaald, de customizing mechanismen treden in werking, het ene deel past in het andere. De steunen worden vervangen, voor het korte scherpe achterspatbord gedeelte. Ze weten waarschijnlijk zelf niet waarom Harley-Davidson deze modelserie na decennia nog steeds levert zonder schroefbare spatbord steunen. Ze hebben dit eeuwen geleden met de Softail veranderd. De flex is dus nodig.
Het is de enige ingrijpende en onomkeerbare maatregel waarmee de Sportster in de toekomst op pad zal moeten gaan. Al het andere kan weer worden gewijzigd. Als achterspatbord is het spatbord van een Yamaha XV 1600 Wildstar gebruikt, dat is aangepast en er is een mal van gemaakt. Andreas heeft al een kleine serie in gedachten. Het originele zadel vliegt er ook uit. Het nieuwe zadel is minimalistisch en ziet er nogal oncomfortabel uit. De zitpositie is nu aanzienlijk lager.

“De zadel bekleding was in een vorig leven een driekwart ‘lederhose’ die Andreas op eBay kocht. Na een zinloos bestaan ​​gebruiken Kim en Andreas het leer voor een nieuw doel. “We hebben het gewoon gesneden, omgedraaid en er een stoelbekleding van gemaakt. Om de typische, hellende helikopterlijn te krijgen, kiezen de twee voor een aangepaste Sportster-tank die wordt verhoogd. Er gaat nog geen acht liter brandstof in, maar het uiterlijk is beter dan dat van het originele onderdeel van de 883.
Men zou een Mini-Ape-stuur verwachten wat zou moeten zorgen voor een goede armpositie op een motor als deze, maar verre van dat. Kim wil liever een korte dragbar hebben die ondersteboven gemonteerd kan worden, zo geschied. En de zithouding? “Verrassend goed”, bevestigt Andreas. “Dankzij de mid shifts kan Kim heel gemakkelijk bij het stuur en heeft ze er geen problemen mee.”
Het sleutelen gebeurt deels tijdens de operationele uren, en deels na het werk. Afhankelijk van wanneer en of de noodzakelijke onderdelen beschikbaar zijn of gewoon als de tijd het toelaat. Een compleet nieuwe ervaring voor Kim, vooral omdat ze bij ‘Thunderbike’ meestal andere taken uitvoert.

De verandering in de secundaire aandrijving is echter geheel haar verantwoordelijkheid. Zij dringt aan op een kettingconversie. Simpelweg omdat ze dat prettiger vindt dan de standaard tandriemaandrijving. Katrol en poelie worden eruit gegooid, de verhouding van tandwiel en kettingblad wordt herberekend zodat de verhouding achteraf correct is.
Naast vele kleinere aanpassingen blijft het uitlaatsysteem over. Ook hier volgen Kim en Andreas het principe »trial and error«. Er worden verschillende modellen en uitvoeringen bedacht. Een Remus systeem had oorspronkelijk de voorkeur, maar is helaas niet aan te passen met de mid shifts. Dus viel de beslissing in het voordeel van de Italiaanse uitlaat fabrikant »Zard«. Het complete systeem met spruitstukken en uitlaatdemper is iets aangepast en schuin naar boven gericht. Het past gewoon bij de stijl van de motor.

Bijna 27 uur pure conversietijd, nog twee Burly schokbrekers erop gemonteerd en een kentekenplaathouder aan de zijkant, dan kan de Iron 883 gespoten worden. Het lakwerk blijft minimalistisch, wat de look opnieuw aanzienlijk verbetert. De pure conversietijd is bijna 27 uur. Dit omvat echter niet de ontwerp uren, het vinden van een stijl, het uitproberen, evenals het zoeken naar onderdelen. Maar dat is hoe het is wanneer een aangepaste motor wordt gemaakt. Het grote voordeel voor Sportster-bezitters is dat ze nu op elk moment zo’n uitvoering bij ‘Thunderbike’ kunnen samenstellen en bouwen. Het concept is er, en bij het kiezen van de onderdelen kan iedereen een vleugje individualiteit toevoegen.
Natuurlijk is er ook nog de TÜV, want alleen de achterste modificatie met de vermelding op het solozadel, het stuur en de kentekenplaathouder zijn registratie plichtig. De rest is geschroefd met geteste onderdelen, waarvan sommige ook in kleine series worden geproduceerd. Oh ja, nog een ding: de coole wielen zijn af fabriek gemonteerd op de Iron 883. Het was bijna een toegift uit Milwaukee.
The Iron is Kim’s favoriet geworden. Zelfs sleutelen verbind. ‘Ja, ze mag de motor houden. Voor nu«, grinnikt Andreas. Een tweede fiets op basis van de 883 is al in aanbouw. Als je nu geïnteresseerd bent in een custom bike in de stijl van Kim’s »The Battle of the Kings«-883-Iron, weet je nu waar je moet zijn. Voor een productie Sportster moet je zelf zorgen, want die zijn helaas niet meer leverbaar.

Interview – Met Kim en Andreas Bergerforth aan de familietafel
CUSTOMBIKE: Kim, hoe vond je het om met je vader zo’n verbouwing te doen en was dit je eerste project samen?
Kim: Toen we met Kerstmis cadeautjes uitpakten en er eigenlijk een Thunderbike-tegoedbon voor me was, moest ik nog steeds lachen. Toen ik het opendeed, was ik sprakeloos. Vanaf het begin was ik ongelooflijk opgewonden om met mijn vader aan dit project te kunnen werken, en dat is in de loop van het project niet veranderd. Omdat dit ons eerste gezamenlijke project was, heb ik veel nieuwe dingen kunnen leren van een zeer goede leermeester.
Heb je gekozen voor een chopper in dirty drag-stijl, hoewel scramblers en cafe racers momenteel erg populair zijn? Wilde je deze kant op?
Ik denk en heb caféracers altijd cool gevonden, maar ben nooit een fan geweest van doen wat iedereen doet. De eerste belangrijke stap voor ons was om alles te demonteren wat in onze ogen overbodig of niet leuk was. De stijl ontwikkelde zich vervolgens in de loop van de tijd door het gewoon uit te proberen. Ik zal deze motorfiets nooit vergeten
Ondanks alle planning kost een project op maat heel wat uren. Is er nog iets over voor vrije tijd en vrienden?
Aangezien dit allemaal vrij nieuw voor mij was, zag ik het niet als werk! Het was gewoon een leuke en interessante tijd met mijn vader.
Je moet veel hart en ziel in de motorfiets hebben gestopt. Wil je het houden en rijden?
Ik zal deze motor koesteren, ik hoop er nog lang op te kunnen rijden.

CUSTOMBIKE: Als je een project als dit aanpakt met je dochter, ben je dan meer vergevingsgezind dan met je eigen medewerkers?
Andreas: Ik heb geprobeerd zo neutraal mogelijk te blijven. Maar het lukt me niet altijd, Kim heeft wat dat betreft natuurlijk een kleine bonus. Het was voor mij goed om te zien dat ze dit leuk vindt en dat ze het onderwerp volkomen onbevangen benadert.
De voorwaarden in »The Battle of the Kings« zijn zeer streng, het berekende budget extreem krap. Hoeveel compromissen moet je maken bij het kiezen van de onderdelen?
Toen ik hoorde over het Custom King-project, was ik meteen enthousiast. Na het lezen van de regels was mijn enthousiasme aanvankelijk zeer beperkt. Gezien het budget was het duidelijk dat we niet veel konden veranderen. Alles wat in het begin door mijn hoofd ging, zoals framewissels, plaatwerk of wielen, konden we vanwege het budget uitsluiten. Na een tijdje begon ik het verhaal steeds leuker te vinden. Er ontstond een zekere ambitie om met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk te resultaat te boeken. Wat je trouwens onvermijdelijk leidt naar de wortels van custom bikes – demontage kost niets en is zeer effectief. Coole conversieprojecten met betaalbare oplossingen
Waren de specificaties van Harley-Davidson realistisch om zo’n ombouw voor dezelfde prijs aan klanten door te kunnen geven?
Ja, dat is wat mij betreft het belangrijkste van de Custom King campagne: toffe conversieprojecten met betaalbare oplossingen. Het idee erachter is erg goed en zal zeker zorgen voor een beetje “Custom-cultuur” bij elke Harley-Davidson-dealer die er serieus mee te maken heeft gehad. Het geheel kan ook worden aangepast aan veel sportster modellen die al onderweg zijn.
Het project is voltooid. Kunnen we uitkijken naar meer dochter-vader projecten?
Ik hoop het echt.