Harley fraude bestaat, check it out!

Afbeeldingsresultaat voor Harley fraude

Hoe is het gesteld met de markt voor tweedehands motoren? ‘Opgelicht?!’ krijgt wekelijks meldingen over auto’s met teruggedraaide tellers. Het aantal meldingen over fraude met motoren is echter vrijwel nihil. Vreemd. Het verwisselen of terugdraaien van een kilometerteller van een motor is in vergelijking met een auto eenvoudiger is. Simpelweg omdat een motor minder computers aan boord heeft. Een kijkje in de wereld van de handel in tweedehands motoren.

Amerikaan import
Tijdens onderzoek blijkt dat de handel in schademotoren vanuit Amerika levendig is. Net als in Engeland gelden er in Amerika strenge regels omtrent schadefietsen. Zo mogen motoren die een stevige klapper hebben gemaakt nooit meer de weg op. Terwijl ze nog wel op te knappen zijn. En daar liggen kansen voor mensen die geld ruiken. Goedkoop inkopen, repareren en in blinkende staat verkopen. Daar blijft het niet bij, zo blijkt. Ook worden mijlentellers teruggedraaid of vervangen voor een kilometerteller.
Op basis van het chassisnummer kun je bij een Harley zien dat de motor bedoeld is voor de Amerikaanse markt, chassisnummer begint dan met 1HD. Europese Harleys beginnen met 5HD. De pech voor kwaadwillenden is dat het relatief eenvoudig is om een schadehistorie van een Amerikaanse motor te achteren. Schade motoren worden vaak of zijn ooit aangeboden geweest op veilingsites. Je kan dit controleren door in Google de zoekterm salvage plus het framenummer in te toetsen, is dit het geval dan komt de motor in de zoekopdracht meteen naar boven. Ook bestaan er een aantal commerciële partijen waar je online voor een kleine 10 euro een rapport kunt opvragen. Zeker in het geval van een relatief dure Harley-Davidson loont dit al snel de moeite.

‘Historie achterhalen gaat je niet lukken’
Aan de hand van drie Harleys toont programma ‘Opgelicht?!’ aan dat het voor de consument mogelijk is eventueel verzwegen histories bloot te leggen. Een handelaar heeft alle belang om niet te vertellen dat een motor in de kreukels heeft gelegen. Ook zal de waarheid niet over de lippen komen als een tellerstand verzonnen is. Een Harley kost al snel minimaal 10.000 euro. 25.000 euro is ook geen uitzondering. Zou jij dat nog neertellen als je weet dat de motor als schademotor uit Amerika is gekomen en daar veel meer heeft gereden dan hier wordt gesuggereerd? Precies.

De betreffende HD
Tellerstand van deze Harley Davidson Fatboy

‘Opgelicht?!’ neemt twee handelaren nader onder de loep. Eén beweert dat het niet gaat lukken een historie van een van zijn Harleys te achterhalen. Een uitdaging die wij niet uit de weg zijn gegaan. Als we een paar dagen later de historie onder de neus duwen, valt het even stil. Fiks meer gereden dan nu op de teller staat en verkocht als schademotor. Laat over beide punten door de verkoper beweerd zijn dat de motor deugt. De motor zou meteen teruggaan naar de handelaar waar de motor van gekocht is, wordt ons verzekerd. Weken later staat de motor nog gewoon te koop. Weliswaar is de mijlenteller stand bij benadering aangepast richting de werkelijke stand. Maar dit is ook nattevingerwerk. ‘Ik heb het niet geweten, echt niet!’

Veilingsite
andere tellerstand

Op de motorbeurs
Daar vinden we op een stand diverse Harleys uit Amerika. Ter plekke vinden we er drie die geen schoon verleden hebben. Toegeven, dit hoeft geen ramp te zijn. Maar de verkoper vertelt het ons niet. En als we een Harley-Davidson Road King eruit lichten, blijkt naast een schadeverleden ook sprake van teller manipulatie.

Road King op de motorbeurs met schade historie

Als we de verkoper hiermee confronteren, is het volgens hem allemaal verklaarbaar. Hij geeft ons inzage in zijn inkoopbeleid, beweert dat het onmogelijk is om een teller terug te draaien maar geeft wel toe dat hij de motor niet gecontroleerd heeft. De verkooppraat op de motorbeurs kan daarmee grotendeels naar het rijk der fabelen.

Confrontatie
De verkoper is stellig. De schuld van de niet kloppende mijlenteller legt hij neer bij de RDW. Hij heeft uit alle macht geprobeerd te verklaren hoe het kan dat de motor in 2016 in Amerika aantoonbaar bijna 27.000 mijl (ongeveer 43.000 kilometer) gereden heeft en nu wordt verkocht met nog geen 12.000 mijl (ongeveer 19.000 kilometer). Wij hebben hem de kans geboden dit te onderbouwen met bewijs. Zo mailt hij ons correspondentie met de softwareleverancier. Zij beweren dat hun software in de boordcomputer niet te kraken is. Een slager zal over zijn eigen vlees…nou ja. Ook stuurt hij zijn hele voorraadlijst naar ons. Ondertussen staat de teller bij dit bedrijf op vier motoren die op z’n minst een arbitrair verleden hebben.

Vrijstaat
Wij willen vooralsnog geen beschuldigende vinger wijzen naar welke handelaar dan ook. Wel durft ‘Opgelicht?!’ op basis van hun eigen onderzoek vol overtuiging te beweren dat de handel in gebruikte motoren een vrijstaat is. Dat baart zorgen, aangezien niet alleen de economische belangen, maar ook de veilig in het geding is. Martin Huisman van Vereniging Aanpak Tellerfraude is het met hen eens en maakt zich al jaren sterk voor deze problematiek. Het is zijn vereniging gelukt de politieke handen op elkaar te krijgen. In 2021 gaat de teller registratie voor motoren van start.

Tips
Salvage
Een belangrijke tip voor de aanschaffen en/of controleren van een uit Amerika ingevoerde motor is simpelweg te googlen. Hiervoor is het chassisnummer van belang. Toets in Google het woord salvage in plus het 17-cijferige chassisnummer. In veel gevallen komt een schadeverleden al snel aan het licht.

Rapporten
Er zijn diverse commerciële partijen die online rapporten aanbieden. Uiteraard kost dit geld, maar als het voorkomt dat je een zeperd koopt, is het zeker het overwegen waard. Epicvin, Faxvin en Carfax zijn voorbeelden van bronnen die kunnen helpen een keuze te maken een motor wel of niet aan te schaffen. Verwacht geen wonderen en vaar niet blind op het resultaat van je online onderzoek. Het belangrijkste is en blijft het zelf logisch nadenken. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Handelaren zijn momenteel niet gehouden aan het registreren van tellerstanden. Houd dit in je achterhoofd. Bellen met een merkdealer van het merk motor dat je overweegt aan te schaffen kan ook zomaar helderheid verschaffen. Bekijk en inspecteer in ieder geval de motor die je overweegt aan te schaffen goed, maak sowieso een proefrit en schakel deskundigheid in als je zelf niet technisch onderlegd bent.