Harley Davidson made in Salland

Deze Sallandse Harley Davidson gaat de wereld over en is gemaakt van een operatielamp, straatlantaarn en citruspers

De van voor tot achter glimmende Harley Davidson is ontworpen door Stef van der Bijl, geboren in Deventer. De mannen van Jansen Restorations uit Wesepe hebben de motor volgens dat ontwerp gemaakt. Een succesformule, want de volledig uit metaal opgebouwde tweewieler is verkozen tot beste in zijn klasse op de grootste custom motorbeurs van de Benelux. Wat je dan wint? ,,De komende vijf jaar mogen we op alle motorshows van de wereld staan.’’

,,Er is al een bod gedaan van 75.000 euro, maar daar gaat hij zeker nog niet voor weg’’, vertelt Bas Jansen vanuit zijn werkplaats in Wesepe. Daar houdt Jansen zich voornamelijk bezig met de restauratie van vooroorlogse auto’s. ,,Restauratie in de breedste zin van het woord. Wij kunnen alles maken, zeker als de eigenaar niet op geld hoeft te letten.’’ Het is een familiebedrijf. Zijn opa is het begonnen. De nostalgie spat er dan ook vanaf.

Het is een werkplaats zoals menig mens zich een werkplaats voorstelt: 1000 vierkante meter vol auto-onderdelen, gereedschap, mannen met baarden, grote oorbellen (die waar je een tunnel van in de oorlel krijgt) en tatoeages. Posters met blote vrouwen aan de muur maken het plaatje compleet. 

Het lijkt overigens een kunstobject, maar de Harley kan zeker ook rijden. Maker Bas Jansen: ,,Hij doet het echt, maar je moet er geen lange toertocht op willen maken.’’

Pedalen van een oude citruspers

Hij kan de motor nu niet laten zien, want die staat in Amsterdam, maar beeldmateriaal is er genoeg. 

De glimmende Harley Davidson is custom made (speciaal gemaakt) voor Stef van der Bijl. De kunstenaar en ontwerper is geboren in Deventer. Hij is opgegroeide bij zijn artistieke moeder en zijn vader werkte in de auto-industrie. Sinds 2005 heeft hij een studio in Amsterdam waar hij deze twee werelden combineert. Zo vind je in zijn atelier meubels van auto- en luchtvaartonderdelen en een grote collectie van opmerkelijke verlichting. De tank is een straatlan­taarn die ’s nachts omver was gereden. Stef had toevallig een inbussleu­tel bij zich, aldus Bas Jansen.

Het ontwerp voor de prijswinnende motor is ontstaan doordat de creatieve geest van Van der Bijl oude operatielampen en een onderdeel van een straatlantaarn combineerde met een blinkende Harley. Achter zijn kunst zit altijd de wil om antieke objecten die hun functionaliteit hebben verloren, een nieuwe rol te geven. In dat kader is het misschien minder gek dat de voetpedalen van de motor gemaakt zijn van een oude citruspers.

Toevallige ontmoeting

Dat Van der Bijl en Jansen elkaar troffen, is toeval. ,,Ik kwam bij Stef voor iets anders. De motor stond daar in de hal van zijn atelier’’, vertelt Jansen. ,,Tussen een paar oude operatielampen. Toen vroeg Stef of ik er niet wat mee kon doen.’’

Dat liet Jansen zich geen twee keer zeggen. Hij schatte in dat hij 200 uur met de klus bezig zou zijn. Dat werd 600 uur. ,,Ze noemen Stef bij ons inmiddels Steffe, van effe. Kun je nog effe dit en nog effe dat’’, lacht Jansen. Maar toen ze werden uitgenodigd voor de beurs en al die uren werk daar samenkwamen in een schitterende tweewieler, was daar al een voorgevoel: ,,Dit zouden we wel eens kunnen winnen.’’

Bas Jansen (l) uit Wesepe en Stef van der Bijl (r), geboren in Deventer, naast hun prijswinnende motor op de beurs.

Al kon het kwartje ook zomaar de andere kant op vallen. De twee mannen, die in geruit pak tussen al het zwarte leer op de beurs verschenen, zijn zelf al een opmerkelijke verschijning. Maar hun werk is ook verre van alledaags.

Naast een voetpedaal van een oude citruspers zijn de motorlichten gemaakt van een theaterlamp en een Ikea-schaaltje. Ook onderdelen van een oude Singer naaimachine zitten in de Harley. Jansen: ,,En de tank is een straatlantaarn die ’s nachts omver was gereden.’’

Prijs

Het kwartje viel dus de goede kant op. Winst op de motorbeurs betekent een bon van 750 euro van de sponsor, maar dat vindt Jansen niet zo spannend. De bijvangst vindt hij veel mooier: ,,De komende vijf jaar mogen we op alle motorshows van de wereld staan.’’

Dat doet de motor flink in waarde stijgen. Vandaar ook dat de heren een bod van 75.000 euro niet geaccepteerd hebben. Voor welk bedrag ze de bijzondere tweewieler wel van de hand doen? Jansen: ,,Ja dat is nog even de vraag… Maar dit vonden we niet genoeg.’’