Harley Davidson-kerkhoven in Devon (UK)

USA Liberator bomber flying in over the control tower at Dunkeswell Airfield during the war
USA Liberator bommenwerper vliegt tijdens de oorlog over de verkeerstoren op Dunkeswell Airfield

Volgens de lezers van DevonLive liggen Harley Davidson-motoren, horloges, jeeps en munitie van het Amerikaanse leger echt net onder de oppervlakte van het platteland van Devon.
Exeter Golf Course is slechts een van de plaatsen waarvan bekend is dat ze ongeziene oorlogsgeheimen herbergen. Reacties online op het recente verhaal over de ‘landelijke legende’ van overtollige Harley Davidson-motoren die onder de velden van boeren worden begraven, suggereren dat er misschien iets aan de hand is.

Lezers hebben hun eigen verhalen gedeeld over de uitrusting die is achtergelaten toen de Amerikaanse troepen in Devon waren gestationeerd om te trainen voor de D-Day-landingen op weg naar de stranden van Normandië. In de loop der jaren hebben veel mensen beweerd dat er Harley Davidsons – in perfecte staat, in houten kisten en ingevet om ze voor altijd te bewaren – begraven liggen onder het platteland.

Op het gebied van Heathfield staat nu een industrieterrein en woningbouw, waar getuigen beweren dat de fietsen begraven waren, en velden in de buurt van Kingsbridge zouden ook zijn gebruikt. Ongeveer 3.000 mensen werden geëvacueerd uit dorpen aan de andere kant van de South Hams om plaats te maken voor de trainingsoefeningen. Troepen werden ingekwartierd in enorme kampen en tienduizenden voertuigen en stukken militair materieel werden naar Devon gebracht om ze uit te rusten.

Toen ze in juni 1944 naar Normandië vertrokken, bleef het Amerikaanse leger achter met het probleem wat te doen met de achtergelaten uitrusting. En, net als legers over de hele wereld voor en na hen, begroeven ze er gewoon een groot deel van en vertrokken.

D-Day 1944. Flashback-afbeelding van de Amerikaanse troepen die over The Strand marcheren naar troepenschepen in de haven van Torquay.

Het verhaal suggereerde dat sommige van de begraven schatten Harley Davidson WLA-motorfietsen bevatten, met hun kenmerkende bolvormige brandstoftank en enkelvoudig zadel. De WLA kreeg de bijnaam “Liberator” omdat hij werd bestuurd door soldaten die bezet Europa bevrijdden.
Ze citeerden een gebruiker genaamd Urbmark die schreef op een internetforum gewijd aan klassieke motorfietsen. Hij zei: “Dicht bij waar ik woon is een groot industrieterrein genaamd Heathfield.
“Het is goed gedocumenteerd dat de Amerikanen deze plek als stortplaats gebruikten voordat de daadwerkelijke invasies plaatsvonden. Inbegrepen in de begrafenis waar letterlijk tientallen nieuwe Harleys nog in hun kratten.
“Een paar jaar geleden, voordat fase twee van het landgoed werd gebouwd, vond er een grote opgraving plaats om de begraven stortplaats te lokaliseren, maar helaas werd er niets gevonden.
“Een overleden vriend van mij ontdekte een jeep die op een andere locatie was gedumpt en bedekt was met braamstruiken. Hij restaureerde hem volledig en won vele prijzen op vintage rally’s.

“Oh! maar om die Harleys te vinden…’

Zijn opmerking leidde tot veel meer suggesties online, waarvan sommige beweerde dat de Amerikanen meer in de grond hadden achtergelaten dan alleen hardware.
Chrisbeardy schreef: “Er is een plek bovenop Haddon Hill op Exmoor, de toiletten voor de Amerikaanse divisie die in de buurt geparkeerd staan. Het is nog steeds groener dan de omringende heide!”
ExeterEye voegde toe: “Als jonge politieagent had ik de taak om navraag te doen bij een man van Chudleigh Knighton die Amerikaanse Aviator-horloges verkocht.
“Het bleek dat hij tijdens zijn speurtocht op Chudleigh Knighton Heath verschillende dozen van deze horloges had blootgelegd, allemaal gewikkeld in oliedoek, begraven door de Amerikanen aan het einde van de oorlog “De uitkomst van mijn onderzoek was dat ze waren achtergelaten en dat hij ze mocht verkopen. “Toen ik dit aan mijn moeder vertelde, vertelde ze dat ze een klerk voor de Amerikanen was geweest toen ze de golfbaan van Exeter gevorderd hadden en aan het einde van hun ambtstermijn enorme hoeveelheden pantser onder de 18e fairway begroef in putten van 40 voet diep.”

Vlammenwerperoefening op de golfbaan van Saunton 30 NOV 2009 Zie SWNS-verhaal SWDDAY Deze ongelooflijke foto’s zijn voor het eerst gemaakt van niet eerder vertoonde videobeelden van soldaten die trainen voor D-Day op een Brits strand. De zwart-witbeelden tonen Amerikaanse soldaten die de kust bestormen ter voorbereiding van de beroemde invasies van 6 juni 1944. Meer dan 10.000 troepen namen deel aan trainingen op de zandduinen van Saunton, Croyde en Woolacombe in Devon, tussen september 1943 en april 1944. Tijdens de drie weken durende oefening zagen mannen gebruik maken van munitie en explosieven en er waren ook Russische soldaten bij betrokken die oefeningen uitvoerden in het nabijgelegen Putsborough. Sommige van de 38 filmrollen bevatten zelfs Winston Churchill en generaal Eisenhower die de 101st Airborne bezoeken die in het noorden van Devon was gestationeerd.


Turpy zei: “De vader van mijn vriend had vroeger de leiding over de gemeenteinfill-site op Ludwell Lane in Exeter. “Hij was erbij in de jaren 1940/50 toen de Amerikaanse vliegbasis op Countess Wear werd overgedragen aan de Royal Navy. “Hij was getuige van duizenden tonnen Amerikaans overschot daar begraven. Hij pakte de “Indiase” verkenningsmotoren in kratten uit en reed ermee over het terrein totdat de brandstof in de tank op was, en begroef ze dan samen met de rest.
“Vroeger kwamen de Amerikanen in gloednieuwe vrachtwagens vol spullen, lieten ze rennen en begroeven ze zoals ze waren. Veel hiervan zaten vol munitie en staan ​​nu onder een woonwijk!
“Er was ook de nabijgelegen steengroeve bij Quarry Lane, achter het toenmalige schoolgebouw van Heles (voorheen Nissen-hutten voor de basis), waar we als kinderen speelden in de verlaten vrachtwagens en jeeps die een paar meter boven de grond stonden, waar de er waren bomen onder gegroeid.”
Unhappyhector schreef op de DevonLive-website: “Mijn vader woonde tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Torquay en hij zei dat veel Harley Davidsons werden verkocht aan de lokale bevolking of gewoon werden achtergelaten toen de Amerikaanse soldaten vertrokken naar D-Day.
“Hij had op dat moment niet het geld om er een te kopen, en zou het waarschijnlijk niet hebben vastgehouden om te beseffen dat het vandaag de toekomstige waarde is.”

Moss zei: “Mijn vader heeft me dit vele jaren geleden verteld.
‘Hij was gestationeerd in Dunkeswell en toen de Amerikanen vertrokken, zei hij dat ze Harleys en Jeeps in kratten hadden begraven. “Hij tekende destijds een ruwe kaart, maar toen ik mijn opwinding uit mijn kindertijd uitte, bekende hij dat hij die was kwijtgeraakt. “Hij vertelde me ook dat je voor een schijntje Tiger Moth en Spitfire overtollige vliegtuigen kon kopen. Hij dacht eraan om dit te doen, maar de tijden waren moeilijk. Het was toen moeilijk om in de eerste levensbehoeften te voorzien.”
De discussie over wat er in Devon onder de oppervlakte zou kunnen zijn, ging door op sociale media.

Op Facebook schreef Karen Drake Bishop: “In de jaren 70 woonde ik in Chudleigh Knighton en oudere dorpelingen zeiden dat de Amerikanen heel veel spullen op het land op Chudleigh Knighton Heath tussen Chudleigh Knighton en Heathfield hadden begraven.
“Ik zou niet weten waar ik moet beginnen en ik denk dat de heide nu beschermd is. Ik vermoed dat die oudere dorpelingen vele jaren geleden alles hebben weggehaald dat de moeite waard was om te hebben.” Frank Clack zei: “Toen ik een kind was, vonden we enkele dozen met munitie begraven in een heg. We hebben de politie gebeld en die hebben het opgelost.”
En Simon Jones schreef: “Begraven overschotten komen veel voor. Bij het bouwen van een aanbouw aan de Ivybridge Academy in de jaren 90 werd een jeep ontdekt. “Een boer ten noorden van Plymouth was zijn akker aan het ploegen en ontdekte delen van een jeep die aan zijn ploeg waren bevestigd.
“Het is een feit dat jeeps in kratten werden begraven, maar na bijna 80 jaar zouden de meeste nu kruimels zijn. Ik heb gekeken. Het enige wat ik vond was een Amerikaanse trailer in de buurt van Yelverton, en ik heb ook een wiel en motor gevonden van een jeep aan de rand van Plympton.”
En het lijkt erop dat niet alleen onder het platteland van Devon de schat uit de oorlog te vinden is. Stephen Williams schreef op Facebook: “Er is gezegd dat er Jeeps zijn begraven door de A374 net voor Trerulefoot in Cornwall.”