Harley-Davidson El Diablo op komst?

Op de foto de 2022 Harley-Davidson Low Rider S

Harley-Davidson heeft in Europa en Amerika homologatiedocumenten ingediend waarin de naam El Diablo voorkomt. Harley-Davidson gaat waarschijnlijk een nieuw model lanceren, of op zijn minst een speciaal model met een overeenkomstige naam.

Harley-Davidson Low Rider El Diablo
(The devil is in the details)

We mogen aannemen dat het om een speciaal model van de Low Rider gaat, want de naam El Diablo komt voor in een document waarin ook de Low Rider S en Low Rider ST worden vermeld. Op zijn minst hebben ze het Milwaukee-Eight 117-blok gemeen, hoewel het waarschijnlijker is dat de complete basis identiek is. De twee Low Rider modellen zijn al voorgesteld, dus de El Diablo ontbreekt nog.

Verdere geruchten spreken over een donkerrode uitvoering van de duivelse machine. Enerzijds zou dit passen bij de naam, anderzijds wordt ‘Midnight Crimson/Nebula Red’ ook vermeld in de kleurcodes voor Service Parts 2022. Midnight Crimson wordt reeds op sommige modellen gebruikt, maar Nebula Red is nog niet beschikbaar en waar zou het beter passen dan op El Diablo? Maar dat is op dit moment nog speculatie.

Eerder dit jaar onthulde Harley-Davidson een nieuwe Low Rider ST met een op FXRT geïnspireerde kuip. De eerste reactie op de Low Rider ST was zeer positief. Jochen Zeitz, CEO van Harley-Davidson, beweerde in Harley-Davidson’s Q4 winstoproep “de vraag naar deze motorfiets was zo hoog dat we onze eerste consumententoewijzing in 10 minuten uitverkocht hadden. ”

Hoewel de retro-kuip misschien niet iedereen aanspreekt, is een andere kritiek op de FXLRST (en een paar andere fietsen in de line-up van 2022) de nogal saaie selectie van kleuren: Vivid Black en Gunship Gray.
Als je op zoek bent naar een meer levendige Low Rider ST, wil je misschien wat langer wachten, want Harley-Davidson zal een nieuwe variant introduceren die de “Low Rider El Diablo” gaat heten.

De naam komt voor in voertuigemissiecertificaten van het Amerikaanse Environmental Protection Agency en het Duitse Kraftfahrt-Bundesamt (Federal Transport Authority), wat bevestigt dat de El Diablo dezelfde Milwaukee-Eight 117-motor zal gebruiken als de Low Rider ST en Low Rider S. We kunnen niet zeggen welke kleur het zal zijn, maar uit de naam kunnen we opmaken dat het een of andere tint rood zal zijn.
Dit wordt verder bevestigd door een lijst van Harley-Davidson’s 2022 lakcodes voor serviceonderdelen, waaronder een nieuwe “Midnight Crimson / Nebula Red” kleurencombinatie. Een paar 2022-modellen gebruiken Midnight Crimson, maar geen van de tot nu toe aangekondigde modellen maakt melding van een Nebula Red. Hoewel het verfcodeblad niet specificeert welke modellen een bepaalde kleur krijgen, is het een veilige gok dat de Midnight Crimson / Nebula Red voor een duivelse El Diablo zal zijn.

Hoewel de naam “El Diablo” geen belletje doet rinkelen in de geschiedenis van Harley-Davidson, herinnert een Low Rider ST in rood ons aan een van de kleuren voor de originele FXRT Sport Glide uit de jaren 80, hierboven afgebeeld. Als de Low Rider El Diablo een vergelijkbare look krijgt, is het mogelijk dat dit het Icon-model van dit jaar wordt.

De Icons Collection debuteerde in 2021 met de Electra Glide Revival, een modern, limited edition-model geïnspireerd op de Electra Glide uit 1969. Harley-Davidson geeft meestal geen namen aan motorfietsen zoals “El Diablo”, het Icon van vorig jaar geeft ons een voorbeeld van een modelnaam waarop een descriptor wordt geplakt.

Gezien hoe prominent de Low Rider ST was in Harley-Davidson’s “Further. Sneller “lanceringsevenement, is het logisch om de fiets verder te markeren door hem de Icons-behandeling te geven. Met een Midnight Crimson / Nebula Red-kleurenschema en een paar retro-accenten, zou de Low Rider El Diablo een kandidaat kunnen zijn voor de collectie van dit jaar.