HARLEY-DAVIDSON ‘news flash’

HARLEY-DAVIDSON MOET 200.000 MOTOREN TERUG ROEPEN

Harley-Davidson moet bijna 200.000 motorfietsen terugroepen. In totaal gaat het om 199.349 motoren die terug moeten naar de dealer. Het probleem dat kan op treden is dat het remlicht permanent kan blijven branden, ook na het beëindigen van de remactie. Dit kan zorgen voor verwarring bij andere weggebruikers, of een remactie kan simpelweg over het hoofd worden gezien, omdat het licht dus niet feller gaat branden. De oplossing is volgens Harley-Davidson eenvoudig door middel van een software update op te lossen.

Touring- en Trike modellen
De terugroepactie heeft betrekking op de bouwjaren 2018-2022. Meer specifiek gaat het om de touring modellen gebouwd tussen 2 juli 2019 en 23 juni 2022, waaronder de CVO modellen. Het gaat hier om 167.795 motoren. Van de Trike modellen gaat het specifiek om 31.544 motoren, gemaakt tussen 6 juli 2018 en 23 juni 2022.
Op dit moment is er nog geen melding bij de RDW binnen over deze terugroepactie. Toch kunnen ook Nederlandse Harley-Davidson eigenaren er vanuit gaan dat zij terug moeten naar de dealer. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de touring- en trike modellen uit dezelfde fabriek in York, Pennsylvania komen.

Harley-Davidson getroffen met antitrustzaak over garantiebeleid

CHICAGO (CN) – Een paar Harley-Davidson-klanten hebben donderdagochtend een federale rechtszaak aangespannen tegen de motor fabrikant, omdat ze beweerden dat het garantiebeleid van het bedrijf in strijd is met de Amerikaanse antitrustwet door het gebruik van aftermarket-onderdelen niet toe te staan.

De rechtszaak, ingediend bij de federale rechtbank van Chicago, daagt de bepalingen in de beperkte garantieovereenkomst van het bedrijf uit. In de kleine lettertjes staat dat het gebruik van niet-Harley-Davidson-onderdelen voor motoren reparaties of prestatiewijzigingen de garantie van de klant kan doen vervallen.

“Het gebruik van aftermarket-prestatieonderdelen kan uw beperkte garantie geheel of gedeeltelijk ongeldig maken”, staat in een opmerking over het beleid.

Een andere opmerking voegt eraan toe dat “het gebruik van andere onderdelen en serviceprocedures dan door Harley-Davidson goedgekeurde onderdelen en serviceprocedures de beperkte garantie kan doen vervallen.”

Het is deze zin waarvan de klanten beweren dat het monopolistisch is – een tactiek die naar verluidt wordt gebruikt door het beursgenoteerde ($ 6,3 miljard) in Milwaukee gevestigde bedrijf om zijn winst op te drijven in het licht van concurrentie, met name van Japanse motor fabrikanten zoals Honda en Yamaha.

“Harley-Davidson gebruikte zijn garantie om te proberen Harley-eigenaren te dwingen zijn eigen onderdelen te gebruiken, in plaats van de vele hoogwaardige aftermarket-onderdelen die beschikbaar zijn voor zijn motoren”, aldus de klacht.

In zekere zin zijn deze beschuldigingen al gerechtvaardigd. In juni ontdekte de Federal Trade Commission dat het garantiebeleid van Harley-Davidson in strijd is met de Magnuson-Moss Warranty Act. Volgens de FTC verbiedt de wet van 1975 bedrijven om “een consumentenproductgarantie te koppelen aan het gebruik door de consument van een artikel of dienst die wordt geïdentificeerd door de merknaam, tenzij deze gratis wordt verstrekt”.

“Volgens de klachten van de FTC bevatten de garantie voorwaarden van Harley-Davidson voorwaarden die aangeven dat de garantie ongeldig is als klanten onafhankelijke dealers gebruiken voor onderdelen of reparaties”, zei de commissie in een persbericht van juni. “De FTC sommeert Harley-Davidson om garanties te herstellen door deze illegale voorwaarden te schrappen en het recht op reparatie te erkennen, en ervoor te zorgen dat dealers eerlijk moeten concurreren met onafhankelijke derde partijen.”

Voor Jacqueline en Robert Assise, de klanten die een rechtszaak aanspannen tegen Harley-Davidson, zijn deze verzoeken van de FTC nog steeds onvoldoende om hun verliezen te herstellen. Hoewel de FTC Harley-Davidson onder druk kan zetten om zijn beleid voor toekomstige klanten te wijzigen, kan het de te veel betaalde bedragen die bestaande klanten al hebben betaald niet terug gevorderd worden.

De Assises beweren sinds 2019 meer dan $ 2.800 aan onderdelen te hebben betaald voor hun Harley-Davidson Tri-Glide-motorfiets, een prijskaartje dat volgens hen kunstmatig is opgeblazen door het monopolistische garantiebeleid van het bedrijf. “Eisers hebben compatibele onderdelen gekocht tegen kunstmatig hoge prijzen als gevolg van het concurrentieverstorende, onwettige gedrag van Harley-Davidson”, aldus de rechtszaak.

Het bedrijf heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar op de rechtszaak.

Om hun vermeende schade recht te zetten, eisen de Assises een gerechtelijk bevel tegen Harley-Davidson dat haar vermeende monopolistische garantiebeleid verbiedt. Ze eisen ook schadevergoeding en rente voor hun vermeende te veel betaalde bedragen, voor een bedrag dat tijdens het proces moet worden vastgesteld.